RefWorks-viitteidenhallintaohjelma

RefWorks on verkossa selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi:

• järjestää ja luoda oman henkilökohtaisen online-viitetietokannan
  • muotoilla lähdeluettelon ja tekstiviitteet automaattisesti monen eri säännöstön mukaan
  • siirtää viitetietoja automaattisesti useista viitetietokannoista suoraan, siirtää viitetietoja tekstitiedostoksi tallennuksen jälkeen tai tallentaa tiedot valmiin lomakkeen avulla omaan tietokantaan.
  • etsiä tallentamiaan viitteitä tekijän, kuvailutermin ja sarjajulkaisun nimen mukaan

RefWorks -koulutus

Kirjasto järjestää RefWorks -koulutusta Kandidaattiseminaarissa, Tieteellisen tiedonhaun kurssilla ja muissa koulutustilaisuuksissa.

Rekisteröityminen

RefWorks-palveluun rekisteröidytään kohdasta Sign up for an Individual Account. Rekisteröityminen pitää tehdä yliopiston verkossa olevalta koneelta. Rekisteröitymisen jälkeen sähköpostissa tulee Group Code -salasana, jolla voi kirjautua palveluun myös Aalto-yliopiston verkon ulkopuolelta.

Tietokannan luominen / viitteiden siirto RefWorksiin

1. Viitteiden siirto tietokannasta RefWorksiin

• merkitse haluamasi viitteet tietokannassa
  • tallenna viitteet
  • näpäytä RefWorks-kuvaketta.

2. Viitteiden siirto Nellistä RefWorksiin

Tallenna haluamasi viitteet OmaNelliin. OmaNellin kirjahyllyssä merkitse haluamasi viitteet ja valitse 'Tallenna tai lähetä valitut tietueet'. Klikkaa RefWorks.

3. Viite tuodaan tallennetusta tekstitiedostosta.

4. Kirjoitetaan viitteen tiedot Refworksiin

• valitse References/Add New Reference
  • kirjoita viitteen tiedot lomakkeelle
  • näpäytä Save Reference

Tallennettujen tietueiden muokkaaminen

• jos haluat muuttaa jotakin tietoa yksittäisessä viitteessä näpäytä Edit viitteen oikeassa yläkulmassa

Tietueiden järjestäminen tietokannassa

• viitteet voi jakaa kansioihin esim. aihealueittain tai käyttötarkoituksensa mukaan
  • uuden kansion voi luoda valitsemalla References/Organize Folders. Paina Create New Folder, kirjoita kansion nimi ja paina OK
  • voit poimia viitteitä jo olemassa olevasta tietokannastasi uuteen kansioon merkitsemällä halutut ja valitsemalla Selected. Valitse vielä kansio (Put in Folder), johon viitteet haluat ja ne siirtyvät sinne. Jos haluat kaikki tietueesi tiettyyn kansioon, valitse All in List.
  • Huom. Tietue voi kuulua yhtä aikaa useampaan kuin yhteen kansioon.
  • Huom. Jos haluat poistaa tietueen kansiosta, mutta säilyttää sen tietokannassasi, älä paina Delete vaan Remove from Folder.

Tietueiden etsiminen tietokannasta

• Search/Advanced: haun voi tarkentaa tiettyyn kenttään, hakusanat voi yhdistää Boolen operaattoreilla, tulokset listautuvat tekijän mukaan aakkosjärjestyksessä
  • Search/Lookup by: saat tietokannastasi esiin selattavat listat tekijöistä, kuvailutermeistä ja sarjajulkaisuista
  • Search/Online Catalog or Database: voit hakea verkossa vapaasti olevista tietokannoista, esim. TEEMUsta.

Erillisen lähdeluettelon luominen:

• näpäytä Bibliography ja valitse säännöstö, jonka mukaan haluat lähdeluettelon muodostettavan (Output Style)
  • valitse Format a Bibliography from a List of References ja valitse tiedostotyyppi, jollaisen haluat luoda (File Type to Create)
  • valitse joko kaikki viitteet (All References) tai viitteet kansiosta (References from Folder)
  • näpäytä Create Bibliography -muotoiltu lähdeluettelo avautuu uuteen ikkunaan, josta voit siirtää tai tallentaa sen käyttöösi

Tekstiviitteiden ja lähdeluettelon tekeminen

Voit käyttää apunasi Word-tekstinkäsittelyohjelman rinnalla toimivaa Write'N'Cite-ohjelmaa. Ohjelma on valmiiksi asennettuna IT-palvelukeskuksen ylläpitämissä koneissa. Voit asentaa ohjelman kotikoneellesi RefWorks-palvelun verkkosivuilta.

Otettuasi ohjelman käyttöösi saat esille valikon, jossa on RefWorksiin tallentamasi viitteet. Kirjoita tekstiä ja klikkaa haluamasi viitteen kohdalla Cite, jolloin viitteen tiedot tallentuvat tekstiin tuplakaarisulkujen sisään. Lähdeviitteen muotoa voit muokata Citation Editorin avulla.

Tallenna Word-tiedosto ja valitse Write-N-Citessa kohta Bibliography. Valitse alasvetovalikosta haluamasi viittausjärjestelmä ja klikkaa Create Bibliography. Saat uuden tiedoston, jonka etuliitteenä on Final. Muista tehdä muutokset aina alkuperäiseen dokumenttiin.

RefWorksin muita ominaisuuksia

• jos haluat työskennellä ilman verkkoyhteyttä, voit tallentaa viitteet References/Export-toiminnon avulla viitelistana esim. Citation List omalle koneellesi tiedostoksi
  • voit tehdä varmuuskopioinnin omalle koneellesi eri muodoissa (muoto valitaan sen mukaan, haluatko ladata viitteet myöhemmin johonkin muuhun ohjelmaan)
  • voit luoda omaan viitetietokantaasi esim. kollegoillesi tai opiskelijoillesi sisäänpääsyn, jossa viitteiden hakeminen, kopioiminen ja lähdelistan luominen on mahdollista, mutta viitteiden editoiminen tai poistaminen/lisääminen ei ole mahdollista (Read-only Access).

RefWorksin kanssa yhteensopivia tietokantoja Teknillisessä korkeakoulussa

• CAS Scifinder
  • CSA (Cambridge Scientific Abstracts)
  • EBSCOhost (Academic Search Elite)
  • Engineering Village 2 (Compendex)
  • Endeavor Voyager (TEEMU, LINDA)
  • ISI (Journal citation report, Science citation index = Web of Science)
  • Nelli-tiedonhakuportaali
  • Proquest (ABI Inform)
  • ScienceDirect
  • SilverPlatter WebSPIRS (INSPEC)

Ohje on mukailtu Sanna Valovirran Tampereen yliopistolle laatiman ohjeen perusteella.